Društvo Primorci in Istrani v Prekmurju

Vas vabi na premiero dokumentarnega  lma

»Primorski eksodus«

50-minutni dokumentarec opisuje prisilno izselitev Primorcev in Istranov iz njihovih domov med prvo svetovno vojno, še posebej po zmagi fašizma v Italiji in italijanski okupaciji Primorske. Razselili so se po zahodni in srednji Evropi, številni pa so našli prostor zase tudi na širšem območju nekdan-e Jugoslavije. Veliko družin se je naselilo v Prekmurju, prav toliko v Bosni, natančneje Banja Luki in okolici, pa tudi v Makedoniji in drugje.

Dokumentarni  film, ki je nastal v okviru produkcije Libra News d.o.o., spremlja trnovo življenjsko pot primorskih beguncev, njihovo neomajno življenjsko energijo in voljo, da si v Prekmurju in na območju Banja Luke v Bosni in Hercegovini ustvarijo novo življenje. To je bila doslej bolj ali manj pozabljena, celo zamolčana zgodba, ki jo je slovenska javnost ponovno odkrila ob lanskoletnem odprtju spominske hiše – muzeja na Benici blizu Lendave.

 

 

Knjiga opisuje pot primorskih in istrskih beguncev v Prekmurje.

Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo. Piškotki, ki so nujni za delovanje spletne strani, so se naložili. Če želite izvedeti več o piškotkih, ki jih uporabljamo poglejte Pogoji uporabe. Pogoji uporabe.

Strinjam se, da se piškotki naložijo

EU Cookie Directive Plugin Information